HD_MRK VIS logo
menu
menu
PG

Nieuwe Bazen – Ik & de ander

In deze sessie gaan we onderzoeken wat de verschillende manieren van luisteren zijn, hoe je kunt omgaan met mensen met verschillende gedragsstijlen en hoe je invloed kunt uitoefenen in je communicatie. We gaan onder andere werken met een gedragsmatrix en de Roos van Leary, waarbij je leert wat de communicatiebehoeften van mensen met een andere stijl zijn en hoe je hierop kunt aansluiten en je de houding van een ander kunt sturen. Hoe communiceer je bijvoorbeeld met een passieve groep, terwijl jij als leider wil dat de groep zelf initiatief neemt? Of hoe communiceer je met een dominante collega of leidinggevende? Welke houding neem je aan als je je niet wil laten ondersneeuwen?

Maar het sturen van gesprekken is niet altijd nodig of effectief. Zo kan het bijvoorbeeld juist heel effectief zijn om de ander alle ruimte te geven en met je aandacht bij de ander te zijn. Daarom experimenteren we met dyades: een communicatieoefening uit de mindfulness waarbij je ervaart hoe het is om een gesprek eens niet te sturen. Je ervaart wat hiervan het effect is en hoe en wanneer je dat in je dagelijkse (werk)praktijk kunt inzetten.

In de huiswerkopdracht tussen deze sessie en de volgende zul je aandacht besteden aan het ontvangen van feedback uit je directe omgeving: hoe zien je collega’s, vrienden en familie jou? Wat zien zij als jouw talenten en valkuilen? Ik begeleid je in deze periode met het onderzoeken van jouw kernkwaliteiten, zodat je voor de volgende sessie helder hebt wat je in huis hebt en waar je in uitblinkt. Je zult snappen dat, wanneer je dit weet van jezelf, je jezelf makkelijker aan anderen kunt presenteren. Niet alleen in toekomstige netwerk- of sollicitatiegesprekken, maar ook zal het je helpen om binnen je werk jezelf te blijven ontwikkelen. Dat kan tenslotte alleen als je het uitgangspunt kent!

FTR