Moedige gesprekken in organisaties voeren

Ergens zijn we het verleerd of misschien hebben we het wel nooit gedaan, maar het is nu zo hard nodig; moedige gesprekken voeren in organisaties. Ik zie te veel overspannen managers, onzekere medewerkers en voel veel angst in organisaties waar ik rondloop. En soms zelfs onveiligheid en norm overschrijdend gedrag. Directies en Raden van Bestuur gooien nog meer KPI’s de organisatie in, eisen veel te veel en vooral veel irreële dingen. De organisatieveranderingen blijven maar komen en de een na de andere volgende wijsheid wordt de organisatie in geslingerd. We leven in een VUCA-wereld, leerde ik deze week van John van der Meij (VUCA: Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous). Een snel veranderende, onzekere, complexe en ambigue wereld. En als alles zo onzeker en ambigu is, dan neemt onze oude reptielenbrein het over en kunnen we niet meer reflecteren, nadenken, relativeren en gaan we over op de overlevingsstand.

Ik zie dat veel; overleven in organisaties. We doen alsof de nieuwe organisatieverandering, het nieuwe model de oplossing gaat zijn en ervoor gaat zorgen dat we weer met passie en bevlogenheid aan het werk gaan. Maar dat werkt niet.

Het gaat volgens mij om de moed om met elkaar in gesprek te gaan over wat er echt leeft. De moed om tegen de directie te zeggen dat het teveel is, dat nog meer druk niet meer kan. En de moed van de directie om daar echt naar te luisteren. De moed om collega’s aan te spreken omdat ze gedrag laten zien dat niet helpt en niet kan. Zonder oordeel en met begrip voor het feit dat ze proberen te overleven.

Ik heb de moed zelf ook niet altijd, wacht te lang met aangeven wat ik vind en ga soms voorbij aan waar mijn collega’s mee worstelen. En dat hoort dus ook bij moedige gesprekken voeren. Vertellen waarom je soms niet moedig bent, waarom je ervoor kiest het gesprek te omzeilen, te laat te voeren. We moeten met elkaar leren te kijken naar wat er echt is en dat met elkaar te bespreken. We kiezen nu massaal voor wat ik beperkende oplossingen noem, schijnoplossingen. We huren coaches in die deze gesprekken overnemen, we introduceren nieuwe modellen, nieuwe mensen en we accepteren opdrachten uit de lijn ondanks dat we die er niet meer bij kunnen hebben. Dat doen we in organisaties en we doen dat in ons privéleven.

Ik gun ons en alle organisaties dat we ophouden met doorduwen, overleven, introduceren en beginnen met het gesprek met elkaar te voeren.

Met moed, met angst en met respect.

WithCourageYouWillDareToTakeRisksHaveTheStrengthToBeCompassionate

Contact

Contact met Tica Peeman

 
 
© Copyright 2018 Alle rechten voorbehouden door Vis Trainingen - Sitemap
Website door Fuzz Dogs