De VIS manier van beoordelingen

Dit is VIS.

Beoordelingsgesprekken gaan bij ons net iets anders. We doen aan beoordelingen omdat we willen blijven ontwikkelen, groeien en leren. We willen kijken wat er goed ging afgelopen jaar en wat er volgend jaar beter kan. Als trainer, als team en als organisatie. Maar trainen is best een eenzaam vak: vaak zijn we alleen op pad en we zien elkaar eigenlijk maar weinig aan het werk. Dus hoe beoordelen we dan, en waarop?

De traditionele manier zou een gesprek tussen werknemer en leidinggevende omvatten. Ik bereid wat voor, zij bereid wat voor. We spreken elkaar, maken een verslagje en dat gaat in mijn dossier. Bij VIS hebben we als zelforganiserend team ‘samen’ hoog op onze prioriteitenlijst staan. Dat betekent dat we beoordelingen ook al jarenlang samen doen. Geen 1-op-1-tjes, maar met het hele team aan de keukentafel waarbij we allemaal iets teruggaven aan elkaar. Dat waren lange dagen..

Daarom hebben we het dit jaar anders gedaan. We zouden geen echte trainers zijn als ook hier niet een flap aan te pas kwam, dus zo geschiedde. We schrijven voor onszelf op een flap wat we hebben gedaan met betrekking tot de vorig jaar gestelde kaders en afspraken. Dan schuiven we door en schrijven bij op de flap van onze collega. Stap 3 is de staande receptie: lezen wat je collega’s voor jou hebben opgeschreven en uitleg vragen waar je daar behoefte aan hebt.

IMG_5738 

Eerlijk is eerlijk, we zijn zelden zo tevreden over onze efficiënte en snelle manier van werken. Maar niet alleen de snelheid was waardoor deze methode voor herhaling vatbaar is. Het vraagt je scherp te zijn, door op een kernachtige manier je feedback voor een ander op te schrijven. Niemand kijkt met je mee terwijl je schrijft, dus wellicht voel je je daardoor wat vrijer. Wanneer je leest wat collega’s voor jou hebben opgeschreven, kies je vervolgens zelf waar je meer over wil weten. ‘Wie heeft dit voor mij opgeschreven? Wil je me daar wat meer over vertellen?’ De uitleg van de feedback is dan niet plenair, waarbij iedereen verplicht moet luisteren, maar voelt veilig door de ongedwongenheid en de vrijwilligheid van uitleg vragen.

 IMG_5740  IMG_5741

Meer weten over deze manier van beoordelen of hoe wij jouw organisatie daarin kunnen begeleiden? Mail ons!

Contact

Contact met Phyleen

 
 
© Copyright 2018 Alle rechten voorbehouden door Vis Trainingen - Sitemap
Website door Fuzz Dogs